tiistai 29. tammikuuta 2013

Eurosonic avasi festivaalivuoden

Hollannin Groningenissa järjestettävä vuotuinen Eurosonic Noorderslaag -tapahtuma keräsi jälleen eurooppalaiset musiikkitoimijat keskustelemaan alan nykytilasta ja tulevaisuudesta. Ohessa haisteltiin tulevan kesän kuumimpia artistitulokkaita showcase-festivaalin merkeissä.

Festivaalivieraat toivotettiin näkyvästi tervetulleeksi heti asemalaiturilla.

Eurosonic Noorderslaag jakautuu käytännössä kolmeen osa-alueeseen: nelipäiväinen konferenssi koostuu erityisesti livesektorin virtauksiin keskittyvistä paneelikeskusteluista ja presentaatioista, Eurosonic-festivaali puolestaan esittelee iltaisin noin 350 artistilupausta kymmenissä Groningenin esiintymistiloissa ja päätöspäivän Noorderslaag-festivaali nostaa esiin hollantilaisia ajankohtaisia ja nousevia esiintyjiä. Lisäksi tapahtuman yhteydessä järjestetään lukuisia suljettuja kokoontumisia ja keskustelutilaisuuksia esimerkiksi Euroopan festivaalien katto-organisaatio Youropen tai yleisradioiden liitto EBU:n jäsenten kesken sekä muutamia palkintogaaloja (European Festival Awards, EBBA Awards.). Seuraavassa kohokohtia:

1. RFID ja NFC -teknologiat - eli ns. etätunnistus/lähitunnisteet - olivat edellisvuottakin voimakkaammin esillä. Eurosonicin viime vuonna käyttöönottama NFC-sirulla varustettu ranneke oli jälleen käytössä tapahtumassa - itse fyysiset rannekkeet suuren Dutchbandin tuottamina, siruteknologia ja järjestelmä vahvasti kasvamaan pyrkivältä Intellitixiltä. Järjestäjän mukaan keskeisenä motiivi siruratkaisuun on reaaliaikainen kävijämääräseuranta, mikä edesauttaa optimointia yli 20 eri tilaan levittäytyvässä tapahtumassa. Lisäksi Intellitix esitteli järjestelmiään aktiivisesti kiinnostuneille festivaaleille läpi viikonlopun ja käytäväpuheiden mukaan kiinnostus kentällä on edelleen voimakasta. Aihe oli nostettu myös seminaariohjelmaan otsikolla Cashless payments at festivals. Sessio osoittautui vahvaksi ja tarjosi inforyöpyn järjestelmäratkaisujen nykytilasta ja tulevaisuudennäkymistä. Panelistit edustivat sekä festivaalijärjestäjiä (Open Air St. Gallen [SUI], Eurockennees [FRA], Sziget [HUN]) että ranneke- ja järjestelmätuottajia (Intellitix, ID&C, Intelligent Venue Solutions) ja sekä lähtöolettamus että johtopäätös oli kauttaaltaan selvä; kysymys on enää siitä, miten nopeasti sirut löytävät tiensä rannekkeisiin ja käteinen katoaa festivaaleilta. Aiheesta kiinnostuneille tiedoksi, että runsaasti sessiossa esiteltyä materiaalia löytyy Eurosonicin sivuilta tästä linkistä.

Konferenssikeskus De Oosterpoortin vanhan liiton cashless payment: maksaminen onnistuu talossa vain "mynteillä", joita voi lunastaa talosta löytyvistä automaateista käteisellä tai kortilla.

2. Ympäristöasiat puhuttivat tavalliseen tapaan. Tällä kertaa seminaarisessioiden joukossa nähtiin kolme vihreää aihiota: Vihreän energian tuotantoon liittyvää problematiikkaa puitiin omassa sessiossaan, Love Your Tent -kampanjaa toisessa, brittiläisen Buckinghamshiren yliopiston festivaalitutkimuksen tuloksia kolmannessa. Love Your Tentin idea on selkeä: kampanjalla tähdätään minimoimaan leiriytymisen yhteydessä syntyvä jätemäärä tekemällä roskien tai muun tavaran jättämisestä taakseen täysin sosiaalisesti hyväksymätöntä. Kampanjassa pyritään siis paitsi asenneilmastoon vaikuttamiseen, erityisesti suoraan yleisökäyttäytymisen muutokseen. Haastavaa ja inspiroivaa, kehoitamme lukemaan lisää ylempänä näkyvästä linkistä. Bucksin ympäristötutkimuksen tulokset ovat puolestaan luettavissa tiivistetysti oheisesta GO Groupin tiedotteesta.

3. Youropen ja ETEP:in suljettuihin sessioihin osallistuminen ensi kertaa osoittautui kiinnostavaksi. Youropen kaksipäiväinen Health and Safety -seminaari Eurosonicin yhteydessä on jo vakiintunut käytäntö ja paikan päällä kuultiin kiinnostavia presentaatioita muun muassa Provinssirockin ja tanskalaisen Smukfestin rakenteesta, palveluista ja haasteista, erilaisten työryhmäkeskusteluiden ohessa. ETEP:in (European Talent Exchange Program) sessioissa kuultiin suosituksia kunkin maan lupaavimmista Eurosonicissa esiintyvistä artisteista ja ETEP First Choice -tapaamisessa kukin jäsenfestivaali tai -media esitti oman mielipiteensä Eurosonicin kiinnostavimmista artisteista. Yleisesti kiinnostavimpina pidettiin tänä vuonna ainakin brittiläistä Palma Violets -yhtyettä ja ranskalaista DJ-kollektiivi C2C:ta - mahtuipa esitysten joukkoon muutamia suomalaisnimiäkin (mm. Siinai, French Films, Rubik).

SELMU ry:n toiminnanjohtaja Harri Pihlajamäki esittelee ansiokkaasti Provinssirockia Youropen jäsenille.

4. Konserttibisnes ja Youtube: Kansainvälistä konserttibisneksen tilaa ruotineessa vuosittaisessa paneelissa Less tours, less tickets todettiin kokonaislukujen lyövän ennätyksiä, vaikka kansainvälisen talouden kehitys heittääkin kapuloita rattaisiin. Sessiossa sivuttiin myös muutenkin Eurosonicissa puhuttanutta festivaalien Youtube -yhteistyötä - suurin osa johtavista festivaaleista tarjosi tänä vuonna Youtuben kautta kymmeniä tunteja esiintymisiä suorina stream-lähetyksinä. Kiinnostavimman detaljin tähän liittyen tarjosi hollantilaisen Lowlands Festivalin promoottori Eric Van Eerdenburg paljastaen, että suuria lähetyskustannuksia jaettiin festivaaleilla esiintyneiden levy-yhtiöiden kanssa näiden artisteja koskevaa katsojadataa vastaan. Youtube tarjoaa siis tarkkaa demografista dataa kunkin esityksen katsojakunnasta, mikä kiinnostaa sekä festivaalijärjestäjää että levy-yhtiötä. Esimerkinomaisesti voidaan mainita, että Lowlandsilla tämänvuotisen datan perusteella ehdittiin jo tehdä johtopäätös markkinointipanostuksesta Venäjän suuntaan Youtube-katsojalukuihin perustuen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti